Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Wifi ve vlacích nebude


01. 08. 2024

Wifi ve vlacích nebude

Ještě na podzim České dráhy slibovali wifi ve všech dálkových spojích, dnes je tomu úplně naopak. České dráhy zvažují limity ve svých vlacích a je možné, že místo směrem do Evropy, kde jsou volná data zcela běžná, se vracíme do středověku. Co za to může?

Původně měly České dráhy tento rok zajistit wifi v 829 vlacích. Loni tomu tak bylo v 550. Byla z toho velká sláva a vyšlo o tom spousta radostných článků. Jedná se o krok, který je součástí plánované modernizace, kterou si dráhy naplánovali již před dvěma lety.

Jenže ouha, operátoři udělali Českým drahám čáru přes rozpočet.

Operátoři se na dráhy domluvili

Operátoři se domluvili a vypověděli jim smlouvu na stahování dat bez hranic. Nově chtělo více peněz. Rádi by chtěli, aby České dráhy platili podle využitých dat. Dráhy stojí před nelehkým rozhodnutím. Zdá se, že mají nůž na krku. Náklady by se jim mohly zvýšit až na trojnásobek nebo čtyřnásobek. Doposud za tuto službu ročně platili 15 milionů korun. Zatím se jeví, že na poněkud vyděračský přístup nepřistoupí a půjdou do možnosti omezování dat. Nebylo by tak možné stahovat velké objemy dat (to se týká aktualizací, filmů, ale i skypování). Zrušení nebo omezení internetu se však brání.

Možnou cestou je vypsání nové zakázky pro operátory

Vzhledem k tomu, že České dráhy měli v plánu wifi ve vlacích rozšiřovat, mohou tuto nemilou situaci vyřešit novou zakázkou na operátory, kteří budou za daných podmínek čerpání dat ve vlacích nadále zajišťovat.

Téma ceny dat je aktuálně dost ožehavé. Řeší se na všech frontách. Zatím vedení nepřišlo k žádnému konstruktivního řešení.  

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Vedle elektřiny nahoru letí i nahoru i plyn, jak dlouho to vydrží?

Vedle elektřiny nahoru letí i nahoru i plyn, jak dlouho to vydrží?

Rok 2019 začal s dost výrazným průvanem v našich peněženkách. Zdražilo toho spousta. Nejvíce však elektřina. Jenže, jak se zdá, tím to nekončí. Velmi brzy to nevydrží ani plyn.

Tam to však nebude tak jednotné.

Datum: 05. 09. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Neomezené tarify užívá pouze pětina zákazníků

Neomezené tarify užívá pouze pětina zákazníků

Neomezené tarify se zdály být velkým trhákem. Operátoři s nimi přišli před pár lety, ve světě však již dlouhá léta patřily k běžnému standardu. Zpočátku tuto novinku Češi přijali s nadšením a ve velkém na ně přecházeli, brzy však pochopili, že jsou vesměs nevýhodné a oplatí se jen málokomu.

Datum: 20. 08. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Od ledna 2019 je navýšeno odškodnění za pracovní úrazy

Od ledna 2019 je navýšeno odškodnění za pracovní úrazy

Se vstupem do roku 2019 přišla spousta změn. Jednou z nich je i zvyšování náhrad za pracovní úraz a nemoc z povolání a náhradu na výživu pozůstalých. Odškodné bylo navýšeno o dobré 3,4%.

Datum: 02. 08. 2024
Kategotrie:
Celý článek