Ušetříte s námi ročně
více než 115 770
TIP: Jak získat slevu?
  • 1. Formulář vyplníte za 1 minutu
  • 2. Obratem Vám zavoláme s kalkulací slevy
  • 3. Vše potřebné za Vás bezplatně vyřídíme
  • 4. Ušetříte s námi až 115 770 Kč ročně

Jak zbytečně neplýtvat energií v kuchyni


25. 08. 2024

Jak zbytečně neplýtvat energií v kuchyni

Žádná moderní domácnost se v současnosti neobejde bez energie. Její spotřeba je úměrná podle členů domácnosti a podle schopnosti ji ušetřit. Platba za energii je však v současnosti vysoká a tak lidé uvažují, jak by ještě ušetřili. Podívejte se spolu s námi, kde lze v kuchyni ušetřit.

Jak ušetřit za chladničku

Chladnička je všeobecně mylně považována za největšího žrouta domácnosti, sice tomu tak není, ale pravdou je, že stále i její spotřeba je značně vysoká. S úsporou začněte již u nákupu, kdy si vyberete chladničku s energetickým štítkem A+++. Pořizovací náklady jsou sice o něco vyšší, ale vložená investice se vám velmi brzy navrátí. Když k tomu pak začnete chladničku důsledně zavírat a nebudete ji zbytečně otvírat, kdykoliv jdete kolem, úspora se navýší. Jistě pomůže i to, když si uvědomíte, že televizi máte v jiném pokoji. Nikdy do chladničky nevkládejte horké potraviny. Zásadní je i to, kde máte chladničku usazenou. V žádném případě by neměla stát blízko žádného zdroje tepla, protože pak spotřeba energie narůstá o 4% s každým stupněm tepla navíc. Stát by měla v prostoru, v žádném případě ne v rohu, nebo vedle stěny. Vůbec nejhorší jsou výklenky, které chladničku obklopují ze tří stran. Důležité také je, abyste pravidelně utírali prach z kompresoru.

Je myčka na nádobí vskutku tak energeticky náročná?

I když se to může zdát neuvěřitelné, při volbě správné myčky dosáhnete naopak větší úsporu energie. Ruční mytí nádobí totiž spotřebuje o 60% víc vody než s pomocí myčky. Úsporné myčky mají průměrnou spotřebu 10 litrů vody a 1 kWh na jeden mycí cyklus (při ručním mytí spotřebujete okolo 25 litrů). Provoz myčky vás ročně vyjde přibližně 1200 korun. Vůbec ty nejšetrnější myčky vlastní energetický štítek A+++. Pokud chcete na spotřebě myčky ještě více ušetřit, dbejte i na správné rozložení nádobí, plného využití a volbu správného programu. Velmi šikovný je tzv. sensor logic, který myčce dovolí zvolit si program sám podle množství nádobí. Volba té správné velikosti je také důležitým hlediskem (volte ji podle členů v domácnosti).

Jak ušetřit při vaření

V kuchyni za energii můžete ušetřit i při vaření, stačí jen, když budete užívat několik pravidel.

  • Ohřívejte pouze tolik vody, kolik je vskutku potřeba.
  • Nebojte se ohřívat vodu v rychlovarné konvici. Zajedno je to rychlejší, ale hlavně je to levnější.
  • Využívejte tepelné setrvačnosti plotýnek a vypínejte sporák dříve.
  • Užívejte pokličky.
  • Úspornější než běžný hrnec je i parní a tlakový hrnec.
  • Při pečení neotvírejte troubu.
  • Pečení horkým vzduchem je úspornější.

Spočítejte si úsporu a ušetřete:

Tento článek naleznete v kategorii

Podobné články


Kdy se vyplatí podlahové topení

Kdy se vyplatí podlahové topení

Polemizujete nad tím, zda topení elektřinou není přece jen příliš drahé? Ano, elektřina je stále dražší než plyn, ale v případě podlahového vytápění nemusí jít o žádnou překážku. Tam, kde se topí klasickými radiátory, musí topení dosáhnout teploty 60 stupňů, což je nákladově náročné. Podlahové si vystačí s o deset až dvacet stupňů nižší teplotou. Jde tedy o jedno z nejúsornějších řešení pro vytápění. Podlahové topení je navíc možné nainstalovat i dodatečně, do již vybavené domácnosti.

Datum: 07. 09. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Zelená k úsporám pokračuje!

Zelená k úsporám pokračuje!

Zelená úsporám představuje program, jenž je určen majitelům domů, kteří tak získají šanci vybudovat si ekologický domov za méně peněz.

Datum: 17. 08. 2024
Kategotrie:
Celý článek
Vedle elektřiny nahoru letí i nahoru i plyn, jak dlouho to vydrží?

Vedle elektřiny nahoru letí i nahoru i plyn, jak dlouho to vydrží?

Rok 2019 začal s dost výrazným průvanem v našich peněženkách. Zdražilo toho spousta. Nejvíce však elektřina. Jenže, jak se zdá, tím to nekončí. Velmi brzy to nevydrží ani plyn.

Tam to však nebude tak jednotné.

Datum: 05. 09. 2024
Kategotrie:
Celý článek